Het is midden augustus, de piek van de zomervakantie. Voor veel werknemers het moment om op vakantie te gaan en te ‘recupereren’, te herstellen van de arbeidsinspanning. Dit is tenminste vier weken vakantie per jaar bij een voltijds dienstverband. De vakantieaanvraag is goedgekeurd en de werknemer vertrekt met camper en gezin richting bergen, strand, zee en zon. Maar wat als de werknemer vervolgens belt met de melding dat hij ziek is geworden op vakantie? Hoe ga je daar als werkgever mee om?
Van vakantie- naar ziektedagen
In beginsel leidt een ziekmelding tijdens vakantie ertoe dat deze dagen niet langer worden aangemerkt als vakantiedagen, maar als ziektedagen. De resterende vakantiedagen tijdens ziekte worden als niet-opgenomen beschouwd. Voorwaarde is wel dat de werknemer zich houdt aan het verzuimprotocol dat door de werkgever gehanteerd wordt. Als de werknemer zich bijvoorbeeld vóór 9 uur ’s ochtends bij de leidinggevende én de HR-manager moet ziek melden, dan dient de werknemer zich daar ook op vakantie aan te houden. Het is dus belangrijk om als werkgever een duidelijk protocol op te stellen en dit op voorhand aan werknemers kenbaar te maken. Een werknemer kan zich immers niet houden aan regels die hij niet kent.
Uitzondering bovenwettelijke vakantiedagen
Naast de 20 wettelijke vakantiedagen, kennen werkgevers vaak een aanvullend vakantiesaldo toe. Dit noemen we bovenwettelijke vakantiedagen. Aangezien dit recht het wettelijk minimum overschrijdt, gelden voor die vakantiedagen andere regels. Zo kunnen bovenwettelijke vakantiedagen – ondanks de ziekmelding – toch aangemerkt blijven als vakantiedagen, als dat in de arbeidsovereenkomst, de cao, of het vakantie- of ziektebeleid is afgesproken. Is dat niet het geval, dan kan dat alsnog als de werknemer ermee instemt na een verzoek van de werkgever.
Verzuimprotocol
In het verzuimprotocol kan de werkgever bepalen hoe en wanneer de werknemer zich ziek moet melden. Vervolgens geeft de werkgever de ziekmelding door aan de bedrijfsarts of zijn arbodienst. De richtlijn om de ziekmelding door te geven is binnen een termijn van een week, maar dit kan het beste zo snel mogelijk (binnen 24 uur) worden gedaan. In de daaropvolgende periode houdt de werkgever contact en als blijkt dat de ziekte langer dan zes weken kan gaan duren, dan dient een probleemanalyse te worden opgesteld door de bedrijfsarts.