NK Koffie

Zinderende presentaties, spetterende koffies en hypnotiserende latte art creaties. De Nederlandse koffiekampioenschappen zijn elk jaar weer een feest! En dit jaar vinden de Nederlandse Kampioenschappen Koffie plaats op Horecava. Een groot spektakel dat tegelijkertijd de koffiewereld in Nederland in de schijnwerpers plaatst.

Het NK Koffie wordt georganiseerd door de Specialty Coffee Association (SCA). De SCA Nederland organiseert tijdens Horecava vier wedstrijden. De Nederlands kampioen van iedere wedstrijd vertegenwoordigd ons land op de wereldkampioenschappen later in 2024.

De kampioenschappen

Dutch Cup Taster Championships

Dutch Cup Taster Championships

Maandag 8 januari 2024 10:00 - 17:00

Snelheid, goede zintuigen en ongekende focus is wat deze wedstrijd vereist. Bij deze uitdagende wedstrijd worden 8 keer drie koppen koffie neergezet in een triangel, waarbij er twee identiek zijn en één afwijkt. Doel is om zo snel mogelijk de juiste afwijkende kop aan te wijzen uit alle 8 sets. Het publiek kan zelf zien hoe de barista's het doen: alle gekozen koppen worden één voor één opgetild om te zien of er een stickertje onder zit. Dan is het de juiste kop.

LEES MEER 

Dutch Barista Championship

Dutch Barista Championship

Dinsdag 9 januari 2024 10:00 - 17:00 

Zes topbarista’s krijgen elk exact een kwartier om vier identieke espresso’s, vier identieke melkdranken (bijvoorbeeld cappuccino) en vier signature drinks te presenteren aan de internationale jury. Bij die signature drinks mogen ze helemaal losgaan, als er maar espresso in zit (en geen alcohol). De jury let op smaak en netjes werken, maar vooral ook op de presentatie. Een goede barista is (ook) een echte gastvrouw of -heer en een rasverhalenverteller.

LEES MEER 

Dutch Brewers Cup

Dutch Brewers Cup

Woensdag 10 januari 2024 10:00 - 17:00

Zes barista's zetten vier identieke bereidingen van (moderne) filterkoffie, waarbij het aan een vakkundige jury is om te bepalen wie dat het beste doet. Daarbij is smaak één, maar consistentie tussen de vier bereidingen is minstens zo belangrijk. In de voorronde hebben de deelnemers met een verplichte koffie gewerkt, tijdens deze finale mogen ze zelf een koffie kiezen. Verwacht imposante koffiemolens, precisiewerk en de modernste filterzetmethodes.

LEES MEER 

Dutch Latte Art Championship

Dutch Latte Art Championship

Donderdag 11 januari 2024 10:00 - 16:00

Niet elke koffiewedstrijd draait om smaak. Bij het Dutch Latte Art Championship gaat het puur om de looks: goed contrast tussen het witte melkschuim en de bruine crema van de espresso, maar vooal de mooiste figuren. Elk van de zes finalisten schenkt twee sets identieke 'free pour latte’s' en een set identieke designer latte’s (hier mogen ze onder andere ook met gereedschap tekenen en kleurstof gebruiken).

LEES MEER