Het zal voor iedereen een bekend beeld zijn: na het werk wordt nog even een biertje gedronken om de werkdag ‘goed af te sluiten’. Daar is natuurlijk niets mis mee, maar als bijvoorbeeld de gehele keukenploeg regelmatig na het werk tot diep in de nacht aan de bar zit van het café, hotel of restaurant, al dan niet te midden van andere gasten, dan kan het een ander verhaal worden. De vraag is dan: hoe kun je daar als werkgever goed mee omgaan?
Beleid
Het is essentieel dat de werkgever een actief beleid voert met betrekking tot het gebruik van alcohol op het werk en het drinken van een biertje na werktijd. Het voeren van beleid geeft invulling aan de verplichting voor de werkgever om te zorgen voor goede en veilige arbeidsomstandigheden. Dit geldt ook – en wellicht wel juist – voor ondernemingen in de horeca.
Door hierin als werkgever een bewuste positie te nemen en te bepalen of, waar en wanneer alcohol mag worden gedronken op het werk, kunnen veel problemen worden voorkomen. Het beleid zorgt voor duidelijkheid over de geldende regels en richt zich zowel op de belangen van de individuele werknemer als op de belangen van de onderneming.
Het bepalen van dergelijke regels valt onder het wettelijk instructierecht van de werkgever. Het is daarbij belangrijk dat werknemers op de hoogte zijn van het beleid en de richtlijnen van hun werkgever met betrekking tot alcoholgebruik op het werk.