De zomer is inmiddels aangebroken en dus krijgen hotels, cafés en restaurants weer te maken met piekdrukte. Dat betekent hard werken en dus geregeld lange (nacht)diensten. Maar hoe zit dat wettelijk gezien eigenlijk, wat mag wel; en wat niet? In deze blog behandelen wij de belangrijkste wet- en regelgeving, inclusief bepalingen uit de Horeca-cao.
Horeca CAO
De Horeca-cao is momenteel ‘algemeen verbindend’ verklaard, wat betekent dat alle werkgevers in de horecasector de cao moeten toepassen, ook als ze geen lid zijn van de KHN. Let op, de cao geldt niet alleen voor de traditionele horecabedrijven. Als de loonsom uit horeca-activiteiten meer dan 50% van de totale loonsom uitmaakt van je bedrijf, dan kan het zijn dat je de cao verplicht moet toepassen.
Een verschil van dag en nacht
Volgens de Arbeidstijdenwet en het Arbeidstijdenbesluit mag een dienst voor alle werknemers van 18 jaar en ouder maximaal 12 uur duren en mag de wekelijkse arbeidstijd niet meer dan 60 uur bedragen. Gedurende een periode van 4 weken mag de gemiddelde week 55 uur omvatten en in elke periode van 16 aaneengesloten weken gemiddeld maximaal 48 uur.
Bij nachtdiensten mag maximaal 10 uur achtereenvolgens gewerkt worden. Van een nachtdienst is wettelijk sprake als tijdens een dienst meer dan één uur wordt gewerkt tussen 00.00 en 06.00 uur. Als een werknemer minder dan 16 keer per 16 weken een nachtdienst draait, dan mag hij gemiddeld 48 uur per week werken. Bij regelmatige nachtdiensten, dus 16 keer per 16 weken of méér, geldt een maximum van gemiddeld 40 uur per week.