Dat bier leeft als nooit tevoren kan jou ook nauwelijks ontgaan zijn - of je bent net terug van een tienjarige wandeltocht in Binnen-Mongolië. Honderden brouwerijen, geen café meer zonder een somtijds onuitsprekelijk bieraanbod en dagelijks drommen er gasten voor jouw tapkast samen met maar een vraag: “Wat is er nieuw vandaag?” Blijft de eeuwige kwestie: wat brengt de toekomst?
Voor wie niet is wezen wandelen in Azië zijn trends als bier in blik (kwaliteit, kwaliteit!), lokaal en laag alcoholisch (gezond leven, bewust genieten) geen nieuws meer. Blik staat op het punt massaal door te breken, wat de kwaliteit van ons geliefde gerstenat alleen maar ten goede komt. Het is per slot van rekening de ultieme verpakking om aroma’s te behouden en smaakachteruitgang te vertragen, omdat het licht- en luchtdicht is. En bier heeft een natuurlijk voordeel ten opzichte van wijn en gedistilleerd: de alcoholvrije en alcoholarme variant is even smakelijk als de alcoholhoudende versie. Wie overigens gewoon druivensap wil drinken moet dat vooral doen. Gekkies. Maar er speelt veel meer in Nederland Bierland.
Assortiment
Het wordt steeds noodzakelijker goed na te denken wat je in het assortiment opneemt. Dat wordt steeds belangrijker omdat de gemiddelde consument, jouw gast, steeds meer kennis vergaart over bier, en de lat steeds hoger legt. Als er een trend en ontwikkeling in Nederland Bierland de komende jaren ‘een dingetje’ gaat worden, dan is het die veeleisender consument. Zorg dat je deze een stapje voor blijft, of richt je op druivensap.
Het is namelijk zo: één van de belangrijkste verklaringen voor het succes van de bierrevolutie is een veranderende houding van consumenten jegens producenten. Duurzaam ondernemen, niet alleen gericht zijn op winstmaximalisatie, de klant (jouw gast!) serieus nemen: consumenten zijn geen slaafse schapen meer. Dat betekent dat je met jouw assortiment een wezenlijk statement maakt, waaraan jouw gast je afmeet. Bevalt dat niet, dan gaat men doodgemoedereerd een deurtje verder.
Bewust kiezen
Bewust kiezen voor een product betekent bewust kiezen voor een producent. Uitgerekend de ‘grote namen’ krijgen het daarbij moeilijk: de afstandelijkheid die consumenten ervaren wordt dubbel en dwars goed gemaakt door lokale, aanraakbare en herkenbare ondernemers ‘van om de hoek’. Een hamvraag die je over jouw assortiment moet stellen is dus: doe ik zaken met mondiale grootbrouwers, of geef ik de voorkeur aan lokale ondernemers?
Consumenten willen steeds vaker weten waar hun bier nu precies vandaan komt. Met meer dan de helft van de Nederlandse bierproducenten die elders capaciteit inkoopt en geen eigen ketels heeft is ook dit een belangrijke afweging voor jou. Wat heeft jouw voorkeur: een ‘warme’ of een ‘koude’ bakker? Tenzij je zelf alleen een magnetron en postmix installatie bezit, denk ik dat je het ook wel weet. Jouw gast weet het in toenemende mate, en baseert er de keus op.