Een positieve bijwerking van de coronapandemie? Crisis wakkert de creativiteit aan. Restaurants en hotels proberen van alles om hun gasten te bereiken. Daarvoor zetten ze in op andere vormen van horeca dan alleen de traditionele restaurantbeleving: hybride horeca is het toverwoord.
De term hybride werken kennen we uit de kantoorwereld: medewerkers werken veelal op afstand en komen nog maar een enkele keer naar kantoor. Diezelfde verschuiving zien we in de horeca. Dark kitchens, bezorging en take away zitten al enorm in de lift. Daarnaast ontdekken steeds meer horecaondernemers het supermarktschap en restaurant-in-shops. De afbakening tussen eten uit de supermarkt en eten in de horeca vervaagt en het restaurant wordt een service in plaats van een locatie.
Hybride werken biedt kansen voor je horecazaak
De voordelen van hybride horeca
De coronacrisis maakt wel duidelijk dat je focussen op één facet, het restaurant, een risico is. Door blijvend in te zetten op maaltijden bezorgen, take away én de restaurantervaring spreid je de risico’s. Je bent niet meer afhankelijk van die ene omzetstroom.
Daarnaast kun je zo meer gasten bedienen en een grotere groep consumenten tevredenstellen. Zowel de groep die snelheid en gemak verwacht, als de gasten die om comfort en persoonlijke aandacht vragen. En op het tijdstip dat bij de klant past. Door ook te verschijnen op andere, minder traditionele locaties, bereik je een nog groter publiek. Je omzet en zichtbaarheid krijgen een boost en dat helpt je om verder te groeien.
Welke horecaondernemers werken hybride?
Chefkok Ron Blaauw
Onder de naam Ron Gastrobar At Home levert topkok Ron Blaauw onder meer een complete rijsttafel voor 4 personen. De dinerbox komt inclusief bereidingsuitleg, serveersuggesties én een Spotify-playlist.
Daarnaast staat Blaauw op het menu bij jeu de boules-foodhal Mooie Boules. De keukens daar zijn tegelijkertijd een virtueel restaurant en bereidingskeuken voor gerechten van Blaauw voor een maaltijdbezorger.
The Tosti Club
Fast casual-foodconcept The Tosti Club heeft ruim 20 locaties, restaurants en shop-in-shops bij supermarktketen SPAR. In verschillende SPAR-winkels kunnen gasten aan de bar of op een klein terras een tosti eten of deze bestellen en meenemen. De tostisaus van The Tosti Club is los verkrijgbaar voor thuisconsumptie.
Restaurant Diego’s
Restaurant Diego’s bestaat uit een burgerrestaurant met delivery, een virtueel restaurant en een stand in Foodhall Scheveningen. Chefkok Diego Buik kwam met een Burger-it-Yourself-box en werkte samen met hotel The James om zijn burgers op hotelkamers te verkopen. Zijn burgerboxen liggen in de winkel bij Albert Heijn.
Joris Bijdendijk
Vroeg aan tafel, op tijd thuis, zonder in te hoeven leveren op de horecabeleving: de dunch is het nieuwe dineren. Joris Bijdendijk, chef van RIJKS en Wils in Amsterdam, is een van de dunch-aanbieders. Ook bij Bistrobar Berlin in Nijmegen, Hemel & Aarde in Utrecht, het Groningse NOK en De Lindehof in Nuenen kun je terecht voor een dunch.
5 tips voor een hybride horeca-beleving
- Mix je servicemodellenOverweeg gevarieerde servicevormen in 1 ruimte, die passen bij de voorkeur van je gast. Denk aan een mix van afhalen, fast casual en fine dining. Voor een fast casual-ervaring kunnen gasten aan de balie, aan tafel of via een bestelzuil bestellen en afrekenen. Voor een luxe beleving kunnen ze een tafel en volledige bediening reserveren.
-
Verbouw je horecazaak
Zorg voor voldoende capaciteit in de keuken om maaltijdbezorging, afhalen en de restaurantbeleving te kunnen combineren. Regel bijvoorbeeld extra koel- en werkruimte. Verschillende omgevingen en ervaringen in je front of house creëer je met multifunctioneel meubilair, slimme verlichting en scheidingswanden.
-
Verover het supermarktschap
Ga in gesprek met supermarktketens en zorg dat jouw ingrediënten, producten, maaltijden of menu’s in de schappen komen te liggen. Neem een voorbeeld aan de maaltijdboxen van Ron Blaauw en burgerboxen van Diego’s bij Albert Heijn en de soep van Joris Bijdendijk bij Stach.
-
Overweeg een restaurant-in-shop
De horeca vermengt zich steeds meer met de retail, maar je ziet ook vaker horeca in banken, boekhandels en sportscholen. Van pickup-punten en foodtrucks tot volledige cafés of pop-uprestaurants. Dus: waar wil jij dat klanten jou gaan tegenkomen?
-
Upgrade je bezorging
Maaltijdbezorging draait vooral om gemak, maar je kunt er als horecabedrijf wel een kenmerkende beleving van maken. Bijvoorbeeld met mooi servies, kaarsen, een muziekafspeellijst, tafelbloemetje en een handgeschreven briefje van de chef. Of wat dacht je van geïllustreerde pizzadozen, receptkaarten of een video met instructies?