Voorrondes NK Koffie
Koffie Thee Cacao Wedstrijden Beursnieuws

Data voorrondes Nederlandse koffiekampioenschappen 2025

Aangeboden door: Horecava
maandag, 9 september 2024

De voorrondes voor de Nederlandse Koffiekampioenschappen 2025 komen eraan en beloven weer een spannende strijd te worden tussen de beste barista's van het land. Van zaterdag 12 tot en met dinsdag 15 oktober 2024, bij Alleborgh Espresso in Almere, laten deelnemers hun vaardigheden zien om zich te kwalificeren voor het NK Koffie dat in januari weer plaatsvindt tijdens Horecava. 

Een overzicht van de voorrondes

De Nederlandse Koffiekampioenschappen bestaan uit diverse competities, elk met hun eigen focus en vereisten:

  • Dutch Barista Championship: maandag 14 en dinsdag 15 oktober

De klassieker onder de koffiewedstrijden! Tijdens het Dutch Barista Championship draait alles om het maken van drie perfect gebalanceerde dranken: een espresso, een cappuccino en een signature drankje. De deelnemers worden beoordeeld op smaak, presentatie en techniek.

  • Dutch Brewers Cup: zaterdag 12 oktober (bij veel inschrijvingen ook zondag 13 oktober)

Hier staat de pure zetkunst van koffie centraal. Deelnemers aan de Dutch Brewers Cup presenteren hun beste filterkoffie en tonen daarbij hoe belangrijk de zetmethode is voor de smaak. Dit kampioenschap benadrukt de vakmanschap en wetenschappelijke benadering van het brouwen van koffie.

  • Dutch Latte Art Championship: zondag 13 oktober (bij veel inschrijvingen ook zaterdag 12 oktober

Barista's moeten in verschillende rondes laten zien hoe goed ze zijn in het gieten van prachtige designs in melkdranken; het draait allemaal om de kunstzinnige kant van het vak. De precisie en creativiteit van de designs worden nauwkeurig beoordeeld.

Wat betekent winst in de voorrondes?

De winnaars van deze voorrondes verdienen een felbegeerde plek in de finale op het NK Koffie 2025, dat wordt gehouden tijdens Horecava van 13 tot en met 16 januari. Hier nemen de beste barista’s en koffie-experts van Nederland het tegen elkaar op voor de titel van Nederlands Kampioen. Deze finale is niet alleen een kans om de prestigieuze titel te winnen, maar biedt ook toegang tot internationale wedstrijden.