Viennoiserie TikTok bakkerij
Fast Casual Horecatrends

Viennoiserie populair door TikTok

Aangeboden door: Horecava
maandag, 23 september 2024

In de afgelopen jaren heeft de wereld van viennoiserie een ongekende groei doorgemaakt, mede dankzij platforms zoals TikTok. Maar wat betekent dit voor jou als horecaondernemer, bakker of patissier? Hoe kun je als vakman inspelen op deze groeiende trend? In dit artikel duiken we dieper in de invloed van TikTok op de bakkerijsector en laten we je zien hoe je jouw eigen zaak laat profiteren van deze digitale revolutie.

TikTok: de motor achter de viennoiserie-trend

Het zal je vast niet ontgaan zijn: TikTok is tegenwoordig dé plek waar foodtrends geboren worden. Van Dalgona-koffie tot de crompouce, het platform barst van de innovatieve recepten die wereldwijd worden opgepikt. In het bijzonder heeft viennoiserie, een categorie gebak waaronder croissants en brioche vallen, een enorme boost gekregen. Door de korte, visuele aard van TikTok-video's worden lastige technieken en prachtige eindresultaten makkelijk gedeeld. Zo inspireren ze miljoenen mensen om thuis aan de slag te gaan of lokale bakkerijen op te zoeken.

Waarom viennoiserie zo populair is op TikTok

Wat maakt viennoiserie zo geschikt voor TikTok? Het draait allemaal om de esthetiek. Denk aan de goudbruine, knapperige laag van een perfect gebakken croissant, het langzaam openscheuren van een chocoladedeegrol of de rijke, boterachtige geur die van het scherm lijkt te springen. Dit soort visueel aantrekkelijke beelden zijn ideaal voor korte, krachtige video's die kijkers in een mum van tijd doen watertanden.

Bovendien spelen de korte video's in op onze behoefte aan instant bevrediging. Je ziet een meesterbakker een croissant lamineren en binnen een paar seconden is het eindresultaat daar. Dit sluit perfect aan bij de snelheid waarmee we tegenwoordig content consumeren.


Wat betekent dit voor jouw bakkerij?

Voor een bakker of horecaondernemer biedt deze trend enorme kansen. TikTok heeft de potentie om jouw bakkerij wereldwijd op de kaart te zetten. In de praktijk betekent dit dat je met relatief eenvoudige video’s, waarin je jouw producten en vaardigheden laat zien, een veel groter publiek kunt bereiken. Heb je een unieke manier om croissants te maken? Of een speciaal recept voor gevulde brioche? TikTok is dé plek om dat te delen.

Neem bijvoorbeeld bakkerijen die hun geheime technieken laten zien, zoals het vouwen van perfect bladerdeeg of het vullen van viennoiserie met unieke smaken zoals pistache, framboos of karamel. Door deze momenten vast te leggen in korte, boeiende video's trek je de aandacht van duizenden potentiële klanten.

TikTok als marketingtool voor bakkerijen

TikTok is een platform voor entertainment en daarmee ook een krachtige marketingtool. Steeds meer bakkers gebruiken het om hun aanbod te promoten en klanten naar hun fysieke winkels te trekken. Denk bijvoorbeeld aan de behind the scenes-video's van je bakproces of snelle tutorials waarin je laat zien hoe klanten thuis een mini-versie van jouw creaties kunnen maken.

Hoe begin je met TikTok voor jouw bakkerij?

Mocht je je afvragen hoe je zelf begint met het inzetten van TikTok voor jouw bakkerij, dan zijn er een paar eenvoudige stappen die je kunt volgen. Begin met het maken van korte, informele video's waarin je laat zien hoe jouw viennoiserie wordt gemaakt. Kies daarbij voor rustgevende achtergrondmuziek of vertel zelf in voice-overs wat je aan het doen bent.

Een ander slim idee is om in te spelen op bestaande trends. Zijn er populaire challenges of hashtags op TikTok? Speel hierop in door jouw eigen twist te geven aan de trend. Gebruik daarbij altijd relevante hashtags, zoals #viennoiserie, #croissant of zelfs #bakkerij om jouw bereik te vergroten.

Tips om viral te gaan met viennoiserie-videos

Wil je graag dat jouw video’s viral gaan? Hier zijn een paar tips:

  1. Focus op het visuele: TikTok draait om visueel aantrekkelijke content. Zorg ervoor dat jouw viennoiserie er perfect uitziet.
  2. Blijf consistent: post regelmatig nieuwe video's. De TikTok-algoritmes belonen actieve gebruikers.
  3. Werk samen met influencers: door samen te werken met food-influencers vergroot je jouw bereik exponentieel.
  4. Gebruik populaire muziek: dit helpt om jouw video sneller op te laten vallen bij een breder publiek.

De toekomst van viennoiserie op TikTok

Als deze trend iets duidelijk maakt, is het dat sociale media niet alleen een plek zijn om te ontspannen, maar ook om nieuwe markten te ontdekken en uit te breiden. De populariteit van viennoiserie op TikTok laat zien hoe een traditioneel ambacht dankzij een modern platform een nieuw leven krijgt.

Als bakker is het waardevol om mee te gaan met deze trend en je bedrijf te blijven vernieuwen. TikTok biedt een unieke kans om jouw expertise en passie te delen met de wereld, en wie weet: misschien is jouw bakkerij wel de volgende die viral gaat.