Iedereen kent inmiddels de opvallende bezorgwagens van online supermarkt Picnic. Het is een Goupil G4, oftewel het 100 procent elektrische voertuig van importeur Van Blitterswijk Eco-Mobiliteit BV. Nu de steden steeds verder op slot gaan, wordt stadsdistributie een alsmaar grotere uitdaging. Het lichte elektrische vrachtvoertuig is een van de oplossingen.
Van postbode tot groothandel. Over vijf jaar heeft iedere bezorger in de stad een probleem als hij niet duurzaam kan vervoeren. “De horeca moet daarom nu aan de slag met een oplossing”, zegt Martijn Beekwilder, commercieel manager bij Van Blitterswijk Eco-Mobiliteit BV. “Niet alleen eist de overheid duurzaam vervoer met onder andere de Green Deal ZES, het initiatief voor emissievrije stadslogistiek. Het moet bovendien lichter en kleiner zijn. Door zware vrachtauto’s verzakken de kades in onder andere Amsterdam en Utrecht. En ze veroorzaken files in de smalle straten. De oplossing? Werken met cityhubs aan de rand van de stad, vervoer over het water of kiezen voor een ander type voertuig, zoals de Goupil.”
Kiezen voor duurzaamheid
Van Blitterswijk Eco-Mobiliteit BV heeft al 15 jaar ervaring als duurzame mobiliteitsadviseur. “Ons bedrijf is ontstaan vanuit de tuin- en parkmachines, puur doordat onze klanten vroegen om duurzame wagens. En inmiddels neemt die vraag in alle andere branches flink toe”, vertelt Martijn. “Een van onze opvallendste wagens is de Goupil G4, een licht elektrisch vrachtvoertuig die zich prima leent voor stadsdistributie, groenonderhoud of attractieparken. Het voertuig is 1,20 meter breed, heeft een actieradius van 120 kilometer en een laadvermogen van 1.200 kilo. Kortom, een krachtige maar flexibele oplossing waarvan er inmiddels zo’n 1.000 stuks in gebruik zijn in Nederland.”
Zo ook bij Versvishandel Jan van As. Teamleider distributie Robbie Lust is een tevreden gebruiker. “Zeer tevreden zelfs”, lacht hij. “Als vishandel hebben wij duurzaamheid hoog in het vaandel staan. We zijn daarom bewust vroeg op de trein gesprongen. Acht jaar geleden zorgden we al voor zonnepanelen op de daken van onze voertuigen voor de energie van de koelingen. En nu willen we ook met onze stadsbezorging vooroplopen met duurzaam vervoer.”
Een echte eyecatcher
Na een testperiode was de visleverancier, een van de grootste van Nederland, direct verkocht. “Het is een klein en efficiënt voertuig. Je hoeft niet meer zelf in en uit de laadruimte te klimmen voor een levering en je kunt er bovendien op de moeilijkste bezorgplekken mee komen. Omdat het een 25 km/u-wagen is, ben je niet gebonden aan de slottijden in bepaalde gebieden. We mogen nu dus ook gewoon ’s middags op het Leidseplein leveren. En omdat het wagentje op de fietspaden toegestaan is, kunnen we bovendien een van onze klanten op het Centraal Station van Amsterdam nu goed bereiken.”
Aan het einde van de dag leg je het voertuig aan de stekker en ’s ochtends is het weer 100 procent opgeladen, vervolgt Robbie. “We hoeven tussendoor geen enkele keer op te laden. Ideaal dus. Maar wat ook leuk is: op straat zijn er ontzettend veel leuke reacties. Mensen wijzen en maken foto’s. Het voertuig is een echte eyecatcher en dat geeft ons natuurlijk weer goede reclame. Niet voor niets hebben we onlangs onze tweede Goupil G4 besteld bij Fa. Voets in Hoofddorp, de Goupil-dealer voor de provincie Noord-Holland.” Martijn: “Een mooi voorbeeld van een duurzame samenwerking tussen Van As, Van Blitterswijk Eco-Mobiliteit, Fa. Voets en carosseriebedrijf Harderwijk.”
Nieuwsgierig hoe jouw levering duurzamer kan? Van Blitterswijk Eco-Mobiliteit BV is partner van het Kennisplein op Horecava. Daar kun je diverse duurzame voortuigen zien en geven ze advies over hoe jij jouw levering duurzamer in kunt richten.
Photo credits: Van Blitterswijk Eco-Mobiliteit BV