De recreatiesector is volop aan het veranderen. Soms verloopt dat geleidelijk, soms overvallen veranderingen de sector, vooral als ze vanuit de technologiesector komen. Pretwerk.nl publiceert dagelijks het recreatieve nieuws en ziet onder andere de volgende trends in de wereld van de vrije tijd:
1. Dagrecreatieve kansen in winkelgebieden
Nederland kent een bijzonder hoge dichtheid aan dagattracties. Tot voor kort vestigden pretpark-achtige attracties zich vooral in regio’s met een relatief lage grondprijs. Dankzij leegstand van winkelgebieden en de roep om winkelgebieden aantrekkelijker te maken in strijd met online verkoop, ontstaat steeds meer ruimte voor recreatieve toepassingen. Vaak tegen een gedifferentieerde huurprijs. We zien ze als zelfstandige vestiging, in combinatie met horeca (Speelzone Mc Donalds), als retail (IKEA) en in de openbare ruimte. In steden met een toeristisch profiel kunnen dagattracties zelfs qua huurprijs concurreren met retailtoepassingen (zoals ‘Ripleys Beleive It or Not’ op de Dam in Amsterdam).
2. Spreiding over meerdere verdienmodellen
De bijzonder competitieve markt zorgt ervoor dat in Nederland veel met ‘korting’ wordt gewerkt, daar is de Nederlandse consument ook gevoelig voor . Gevolg is dat marges voor een gezonde bedrijfsvoering onder druk staan. Bedrijven proberen hun korting weer terug te verdienen door de consument te verleiden om tijdens hun bezoek meer uit te geven. Voor de hand liggende upselling verdienmodellen zijn foodservice, souvenirs, VIP-arrangementen, parkeertarief, sponsoring van bedrijfsonderdelen, verhuur voor bedrijfsevenementen of fast-passes.
3. Clustering en blurring dagrecreatie – opkomst van Family Entertainment Centers
De competitieve markt voor dagattracties zorgt er voor dat bedrijven op zoek gaan naar besparing op kosten. Samenwerken is één van de opties. Dat zorgt onder andere voor de opkomst van Family Entertainment Centres. Dit zijn ‘de meubelboulevards van de dagrecreatie’ waarbij de consument de keuze heeft uit een breed assortiment aan activiteiten zoals bowling, minigolf, karten, darten, lasergamen, klimmen en indoor spelen. Het totaalconcept omvat vaak meerdere restaurants en andere keuzes in foodservice. Ook wordt er succesvol gewerkt aan nieuwe concepten met combinaties van leisure, food en retail. De wetgeving staat soms nog in de weg. Succesvolle voorbeelden van een leisure-food-retail concept zijn‘Karls Erlebnis Dorf’ in Berlijn en sportsbar O’Leirys in Gent.
4. Nuchtere Nederlander gaat mee in subtiele belevingsconcepten
Amerikaanse belevingsconcepten, waarbij gasten worden ondergedompeld in een andere wereld werden in Nederland vooral bestempeld als ‘over the top’. Toch zien we steeds vaker dat ook de Nederlandse consument gevoelig is voor de Experience Economy (zie boek: Experience Economy van Pine & Gilllmore). CenterParcs loopt hierin voor met haar foodconcepten (verzorgd door Albron). Hier ga je bijvoorbeeld op bezoek bij een Italiaanse family (Nonna’s) of in een Azteekse tempel (Fuego). Ten opzichte van Amerika is de Nederlandse belevingsvariant vaak subtieler.
5. Rondom attractieparken worden nieuwe verblijfsbestemmingen gecreëerd
Langzaam maar zeker worden rond de grotere pretparken nieuwe meerdaagse bestemmingen gecreëerd. Veelal zorgen de parken zelf voor de verblijfsaccommodaties. In Duitsland is rondom Europa Park al de grootste hotelconcentratie van het land ontstaan. Ook in Nederland wordt de verblijfsaccommodatie bij diverse parken uitgebreid. Het attractiegedeelte profiteert van een betere jaarrond bezetting. De Efteling heeft afgelopen jaar haar park uitgebreid met een nieuw hotel- en vakantiepark; ‘Het Loonse Land’.
Ook geïnteresseerd in trends en ontwikkelingen in de recreatiesector? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief op www.pretwerk.nl
Walter Jonker, hoofdredacteur Pretwerk.nl