Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) en VANG Buitenshuis werken samen aan een duurzame horeca. Ze gaan ondernemers met een e-learning concrete voorbeelden en kennis aanreiken, zodat zij meer kunnen bijdragen aan het bereiken van een duurzame bedrijfsvoering en daarmee de klimaatdoelstellingen. Met deze groene samenwerking zetten SVH en VANG Buitenshuis, een uitvoeringsorgaan van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, stappen om de horeca te verduurzamen.
Voor veel horecaondernemers is duurzaamheid nog een hol containerbegrip. Ze vinden het ook lastig in te voeren in de bestaande bedrijfsvoering. Want duurzaamheid is breed en groot: geen fossiele brandstoffen meer, thuisbezorgen zonder CO2-uitstoot, circulair gebruik van grondstoffen, etc. Toch zijn er talrijke mogelijkheden om de ecologische voetafdruk kleiner te maken.
Hoe een bestaand bedrijfsconcept te verduurzamen
Ricardo Eshuis, directeur van SVH: “In een sector waarin veel eten wordt weggegooid en waar veel energie wordt verbruikt, is enorm veel resultaat te behalen. Daarom is het goed dat we samen met VANG Buitenshuis werken aan een e-learning met kant-en-klare oplossingen. In de e-learning Duurzame horeca brengen we noodzakelijke en actuele kennis bij elkaar. Ook komt duidelijk naar voren hoe je medewerkers kunt motiveren en hoe je een bestaand bedrijfsconcept kunt verduurzamen. Hoe je zelfs kosten kunt besparen door duurzaam te werken.”
VANG = van afval naar grondstof
Het programma VANG Buitenshuis werkt in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Dit programma helpt de kantoor-, winkel-, dienstensector (KWD) om het restafval dat vrijkomt te verminderen. De KWD-sector bestaat uit ruim 1 miljoen bedrijven in overheid, onderwijs, vrije tijd, vervoer, winkels, horeca, handel, zorg en zakelijke dienstverlening. Deze sector produceert 5,3 miljoen ton afval per jaar. Daarvan wordt nu nog maar de helft gerecycled. Er valt dus veel te winnen door minder en anders in te kopen en afval beter te scheiden en te recyclen.
Aan de slag met duurzaamheid, maar hoe?
VANG Buitenshuis onderzocht vorig jaar hoe kennis over een duurzame bedrijfsvoering in de horeca en catering beter benut kan worden. Jennifer van Dijk, programmamanager van VANG Buitenshuis: “Uit het onderzoek kwam naar voren dat vooral de grote middengroep in de horeca weet dat ze met duurzaamheid aan de slag moeten, maar ze weten vaak niet hoe. Binnen ons programma is er veel kennis over anders inkopen, voorkomen van voedselverspilling en beter en meer afval scheiden. Door deze kennis via een e-learning met examen aan te bieden, helpen we ondernemers om hun medewerkers mee te nemen in deze veranderingen.”
Profileren als verantwoorde horecaondernemer
Het ontwikkelen van de e-learning Duurzame horeca is de eerste stap die SVH en VANG Buitenshuis samen zetten. De volgende stap is de oplevering ervan met bijbehorend examen. “Gezamenlijk willen we de achterban mobiliseren om in de hospitalitysector ondernemers te inspireren en motiveren om de noodzakelijke stappen te zetten en groene keuzes te maken. Kleinschalige en realistische oplossingen enerzijds en innovatieve en kostenbesparende oplossingen anderzijds komen in de e-learning naar voren. Deze is dan ook voortdurend in ontwikkeling”, aldus Eshuis. “Steeds meer mensen zoeken bewust naar werkgevers die zich inzetten om in de bedrijfsvoering duurzaam te werken. Door je als ondernemer duidelijk te profileren als verantwoorde ondernemer, kun je een groep nieuwe medewerkers aantrekken.”
E-learning vanaf eind mei beschikbaar
Stichting Horeca Onderwijs (SHO) is als opleider betrokken bij de ontwikkeling van de e-learning en zal als eerste horecaopleider een training Duurzame horeca aanbieden. De training Duurzame horeca zal vanaf eind mei bij SHO beschikbaar zijn. Deze wordt afgesloten met een officieel SVH-certificaat.
Fotobijschrift: v.l.n.r Jennifer van Dijk (VANG Buitenshuis), Ricardo Eshuis (SVH) en Johanna Minnaard (VANG Buitenshuis)