Suze en Maud werken fijn samen bij Pannenkoekenhuis de Perdstal, maar op donderdag 13 januari 2022 zijn ze voor even concurrenten. Die dag gaan ze namelijk allebei voor de prijzen tijdens het NK Pannenkoeken bakken op de Horecava. Dat ze dit zomaar durven. Ik stond er echt van te kijken, zegt hun baas.
Wie het ene jaar de winst pakt, wil meestal het jaar erop het goud verdedigen. Zo ook Pannenkoekenhuis de Perdstal in Venray. Klein probleempje: de chef-kok die de prijzen pakte, werkt er niet meer. En dus staken medewerkers Maud Koppers en Suze Jansen, beide 20, hun vinger op: “Wij doen mee met het NK Pannenkoeken bakken.”
Brons, zilver en goud
De twee medewerkers, die voor het eerst aan een wedstrijd meedoen, hebben grote schoenen te vullen. De voormalige chef-kok van de Perdstal, Edwin Hollanders, won in 2018 brons, in 2019 zilver en pakte in 2020 het goud én de kinderjuryprijs. Toch staan ze er vrij relaxed in.
“We willen wel een gokje wagen”, zegt Suze. “En hopelijk gaan we winnen. Ik vind het sowieso superleuk om mee te doen. Ik werk nu zes jaar bij de Perdstal, sinds de opening eigenlijk. De werksfeer is gewoon heel goed, we hebben het leuk met elkaar. En ik vind pannenkoeken bakken ook erg leuk.”
Concurrenten helpen elkaar
Aanvankelijk was het alleen Suze die zich had opgegeven voor het NK Pannenkoeken bakken. Een paar dagen later hoorde ze dat haar collega Maud zich ook had aangemeld. Concurrentie dus. “Ja, maar Maud en ik kunnen het goed met elkaar vinden hoor. We zullen elkaar helpen. Niet teveel, want we proberen echt twee verschillende pannenkoeken te maken. Ze moeten niet op elkaar gaan lijken.”
Maud Koppers werkt nu 4,5 jaar bij de Perdstal, iets minder dan Suze. Dat lijkt een voordeel. “Maar Suze staat ook in de bediening”, pareert Maud. “Ik werk alleen in de keuken. Dus bij elkaar heb we denk ik evenveel keukenervaring.”
Maud heeft culinaire oom
De vraag is wat de twee van plan zijn voor het NK Pannenkoeken bakken 2022. “Ik wil iets doen met peren”, verklapt Suze. “Lekker, toegankelijk en passend in het seizoen.” Maud moet nog beslissen welke kant ze opgaat met haar pannenkoek. “Dat is nog wel even een dingetje. Mijn oom is ook kok en met hem heb ik een paar ideeën besproken.” Ze moet dan wel haar baas Ilse Franssen overtuigen, de eigenaar van de Perdstal. “Het is namelijk wel iets heel anders dan wat ik met haar heb besproken.”
Feedback van collega’s
Ilse Franssen blijkt gelukkig voor alle ideeën open te staan. “Ik was sowieso verbaasd dat die twee jonge meiden mee wilden doen. Dat ze dat zomaar durven. Ik stond er echt van te kijken. Maar het is best lastig om twee verschillende pannenkoeken te bedenken voor de wedstrijd. Daarom vragen we advies en feedback van collega-koks. Dat deed Edwin, de vorige chef-kok, ook altijd. Hij bedacht een pannenkoek en ging die vervolgens met collega’s finetunen.”
Vereende krachten
En zo brengt de Perdstal vereende culinaire krachten naar het NK Pannenkoeken bakken. De oom die Maud noemde, blijkt Luc Kusters van sterrenrestaurant Bolenius in Amsterdam te zijn. Suze krijgt hulp van Tim Slui van Wijn & Bistrobar Samen en Coppia Pasta & Wijn in Venray.
Meer weten over de Lekkerste Wedstrijden? Klik hier.