Eén van de drie centrale pijlers tijdens Horecava 2023 was duurzaamheid. Steeds meer horecaondernemers zijn bewust bezig met groen ondernemen en het tegengaan van voedselverspilling. Duurzaamheid was op de gehele beursvloer terug te vinden. Maar dat niet alleen, ook werd de Donation Room tijdens Horecava ingezet waarbij een recordaantal donaties werd opgehaald.
De Donation Room is een initiatief van RAI Amsterdam en wordt georganiseerd om afval te voorkomen en lokale initiatieven aan bruikbare producten te helpen. Het is een win-win: naast dat de maatschappelijke initiatieven enorm geholpen worden met de producten, zijn de exposanten blij dat hun overgebleven voorraad een nieuwe lokale bestemming krijgt. De Donation Room voorkomt namelijk niet alleen afval, maar ook transport en bijkomende milieu effecten.
Tijdens Horecava verbindt de Donation Room een grote behoefte aan voedsel bij diverse maatschappelijke initiatieven aan de overgebleven producten van exposanten tijdens Horecava. Exposanten krijgen aan het einde van de beurs de mogelijkheid om overige producten en goederen, die aansluiten op de wensen en behoeften van de aangesloten maatschappelijke initiatieven, te doneren. Het resultaat? Een recordaantal donaties werd tijdens Horecava opgehaald, bestaande uit voedsel, frisdrank en andere producten werd opgehaald.
Waar gaan de donaties naar toe?
Het aantal donaties was zeer indrukwekkend, maar waar gaan deze donaties naartoe? Alle donaties die tijdens Horecava worden opgehaald worden uitgedeeld aan verschillende maatschappelijke en sociale initiatieven in de regio Amsterdam. De opgehaalde producten gaan onder andere naar:
- De Voedselbank. Zij hebben als belangrijkste doel om mensen te voorzien van voedsel dat ze – tijdelijk – niet op eigen kracht kunnen.
- Buurtteam Puur Zuid. Deze organisatie helpt Amsterdammers met zaken als schulden, ontmoeten, gezondheid en zorg. Ze fungeren als ontmoetingsplaats en eetgelegenheid, waardoor zij met de opgehaalde spullen hun koelkasten, vriezers en opslagkasten weer goed konden vullen.
- Buurgebouw Hendrik de Keijser. Door activiteiten te organiseren probeert deze organisatie op een laagdrempelige manier voor iedereen in de regio een voorziening te zijn.
- Nieuw dit jaar: het Logeerhuis Amsterdam. Het logeerhuis biedt een veilige plek met toezicht en hulp voor buurtbewoners en Amsterdammers. Het is een plek waar mensen overdag, ’s avonds en in het weekend kunnen verblijven als het thuis even niet gaat of om hun mantelzorgers te ontlasten. Het logeerhuis biedt vervangende zorg die iemand normaal gesproken van familie, vrienden of buren ontvangt en ontlast daarmee tijdelijk de zorg van mantelzorgers.
Meer informatie over de Donation Room en de maatschappelijke initiatieven die betrokken zijn lees je in dit artikel.