Prijzen wijn horeca
Food en Wine Horeca Entree Magazine

Prijzen wijn in horeca blijven stijgen: hoe ver kan je gaan?

Aangeboden door: Entree Magazine
donderdag, 25 juli 2024

De prijzen van wijn in de horeca blijven stijgen. Ten opzichte van 2023 gemiddeld met bijna 6%, blijkt uit cijfers van horecadataplatform TAPP. Hoe gaan ondernemers hiermee om? Hoe zorg je dat je je niet uit de markt prijst?

In de horeca zijn de tarieven opvallend gestegen. Noodgedwongen. Grondstoffen, huur, loonlasten en dus ook de inkoop van wijn - alles is duurder en dat moet je ergens terugverdienen. Maar kun je jezelf ook uit de markt prijzen? Blijven gasten op een bepaald moment weg? Is er een maximum aan wat je voor een glas wijn kunt vragen? Een duik in dit actuele spanningsveld.

Wat veroorzaakt de verhogingen?

Per 1 januari 2024 steeg de alcoholaccijns. Dankzij een succesvolle lobby van de KHN niet met de aangekondigde 16,2%, maar met de helft. In de praktijk komt de stijging neer op een marginale verhoging van meestal enkele eurocenten per consumptie. Dit valt in het niet vergeleken met de jaarlijkse prijsaanpassingen. Leveranciers en producenten van wijn wijten hun prijsverhogingen aan ‘het weer’: hagel, vorst, minder oogst, et cetera.

 

"Tot en met een jaar of vijftig laten gasten zich graag verrassen met wijn"

 

Ook corona wordt nog steeds aangehaald. In die periode steeg door oplopende energiekosten en tekort aan personeel de prijs van glas met 30% en meer. Flessen werden een schaars en dus kostbaar goed. Kortom, (ook) de prijzen van wijn staan continu onder druk.