Het gebruik van koffie-to-go is in 10 jaar tijd maar liefst verdubbeld van 22% naar 44%. De koffiebar wint aan populariteit. Met de sterke groei van ketens als Starbucks en de CoffeeCompany is koffie-to-go nog meer in een stroomversnelling gekomen. Goede koffie, een internetverbinding en sfeervol interieur zijn de basis. Meer weten? Het Nationaal Horeca Onderzoek 2017-2018 zet alle feiten op een rij.
Marktontwikkelingsbureau Foodstep publiceert het Nationaal Horeca Onderzoek 2017-2018. Deze uitgebreide studie (wie hem bestelt, ontvangt ruim 300 online pagina’s aan resultaten) biedt bestaande en nieuwe spelers in de markt een zeer compleet beeld van bewegingen in de horecabranche. Foodstep onderzocht zowel de shopper journey van horecagasten als het inkoopproces van horecaondernemingen en wil met het onderzoek inzicht en inspiratie bieden.
Mark Michies, directeur van marktontwikkelingsbureau Foodstep, licht toe: ”Het onderzoek beslaat actuele thema’s als disruptie, het inkoopproces van de horecaondernemer, food ethics, de rol van de fabrikant en de grossier, de circulaire economie en de shopper journey van de consument. Relevantie is er voor elke partij die actief is binnen de foodservicemarkt, de markt beïnvloedt of juist effecten ondervindt van de veranderingen in de markt. Het rapport laat zien voor welke keuzes deze partijen de komende jaren zullen komen te staan en welke bijdrage zij moeten gaan leveren om gezamenlijk te komen tot een hoger kwaliteitsniveau, minder verspilling, meer samenwerking en een gezonder en duurzamer aanbod.”
Keuzes en gedrag: de horecaondernemer en de leverancier
Het NHO 2017-2018 geeft antwoord op vragen ten aanzien van keuzes en gedrag van consumenten, horecaondernemers en leveranciers. Wat vinden horecaondernemingen belangrijk? Hoe kan een leverancier toegevoegde waarde creëren? Wordt een onverwachts bezoek van een vertegenwoordiger gewaardeerd, of juist niet? Wat zijn redenen om over te stappen naar een andere leverancier? Is dat prijs, dienstverlening of iets anders? Het onderzoek laat met verschillende ondernemersprofielen goed zien welke grote verschillen te herkennen zijn, voor wat betreft drijfveren en keuzes in het inkoopproces en in het positioneren van een foodserviceconcept.
Het toenemend belang van een heldere positionering is overigens een van de opmerkelijkste conclusies uit het onderzoek: wie “enkel” op prijs en kwaliteit wil concurreren, zal het niet redden. Succesvol ondernemerschap vergt heldere keuzes in dimensies als smaak, presentatie, efficiency, beleving, authenticiteit, gezondheid, gemak, service en duurzaamheid en een goede doorvertaling daarvan naar huisvesting, de inzet van personeel, marketing en communicatie, het inkoopproces en het ondernemerschap zelf. Het wordt er al met al niet eenvoudiger op, zo blijkt.
Changing the rules of the game
Het Nationaal Horeca Onderzoek 2017-2018 geeft cijfers en feiten, maar kent ook een kwalitatief deel. “Zeer verhelderend vond ik zelf de strategische panelsessies, waaraan een indrukwekkend gezelschap van kopstukken uit de branche deelnam”, aldus Michies. “Onder deze executives was er in elk geval in één opzicht consensus: de spelregels staan op hun kop met een ongekend aantal factoren die van invloed zijn op de foodservicemarkt de komende jaren. Vervagende grenzen, millennials, disruptieve technologieën en spelers, de collectieve reductie van verspilling van voedsel, ruimte, tijd, kennis en personeel, de vraag om transparantie en nieuwe inkoop- en samenwerkingsvormen in de keten hebben allemaal gevolgen voor de verschillende stakeholders. In het onderzoek wordt op al deze aspecten ingezoomd.”
Disruptieve innovatie – horeca als techindustrie?
In het onderzoek wordt tevens uitgebreid ingegaan op vragen als: wat kunnen we nog meer verwachten van disruptieve spelers en de verdere koppeling van de foodservicemarkt en online toepassingen? En wat wordt de rol van technologieën als virtual reality, zelfrijdende systemen en robotica? Wie zich realiseert dat, één van de grootste spelers in de hotelmarkt geen hotels heeft, één van de grootste taxibedrijven geen auto’s en de succesvolste restaurantplatforms geen fysiek restaurant, weet dat de wereld nooit meer hetzelfde zal zijn. “Met de komst van het internet zijn bijna alle industrieën ingrijpend veranderd. Je ontkomt er niet aan en moet dat ook niet willen”, aldus Jitse Groen, oprichter en CEO van Takeaway.com. In een uitgebreid interview, opgenomen in het onderzoek, geeft hij zijn visie op de Nederlandse bezorgmarkt.
Het Nationaal Horeca Onderzoek 2017-2018 is vanaf nu verkrijgbaar en te bestellen via info@foodstep.com. Het onderzoek is mede mogelijk gemaakt door founding partners: Coca-Cola European Partners, Horecava en de Koninklijke Horeca Nederland.
“De eenvoud schuilt in de dagelijkse werkzaamheden van de horecaonderneming zelf, de complexiteit in de krachten en belangen in de markt eromheen” – Ruben de Bruijn, Foodstep.
Over Foodstep
Foodstep biedt inzicht in de foodservicemarkt door marktinformatie te verzamelen, te vertalen, te verrijken en te verspreiden. Het bedrijf is gespecialiseerd in onder meer data-analyse en marktonderzoek onder eindverbruikers en consumenten.