Fast Casual ketens
Fast Casual Entree Magazine Horeca

Ketens groeien door, maar het gaat lang niet altijd goed

Aangeboden door: Entree Magazine
vrijdag, 19 april 2024

Van bekende namen als De Beren, La Cubanita en Loetje tot nieuwkomers als Otemba, Soju Bar en Fat Phill’s Diner: horecaketens groeien verder en die ontwikkeling gaat door in 2024. Maar het gaat lang niet altijd goed. “Sommige ondernemers willen té snel groeien.”  

Foto's: o.a. Studio Joos en Pim Ras

Nieuwe keten Otemba 

Als het aan Myrthe Slok en haar broers Martijn en Bastiaan Slok ligt, telt Otemba straks ruim vijftig locaties wereldwijd. In 2020 openden ze hun eerste restaurant in Amsterdam (Otemba ramen) en daar voegden ze onlangs een tweede aan toe (Otemba gyoza). Op het menu van de nieuwste locatie vind je allerlei gyoza-varianten, van spicy chicken tot een vulling met langoustine en Old Amsterdam.

“Met de toegankelijke, betaalbare en herkenbare gyozaformule willen we komende jaren groeien, bijvoorbeeld met hulp van een investeerder of via een franchiseconstructie”, vertelt Myrthe Slok. “We denken groot en dit is onze droom. Één is geen.”

Schaalgrootte 

Stef Driessen, horecaspecialist bij ABN Amro, snapt dat wel. Schaalgrootte is volgens hem op dit moment een toverwoord. “Daardoor zijn ketens beter in staat uitdagingen zoals het personeelstekort, stijgende inkoopprijzen en personeelskosten te doorstaan dan individuele horecaconcepten.” Hij vervolgt: “Bovendien blijft de arbeidsintensiteit in dit segment beperkt door het continu verbeteren van menu’s, werkwijzen en de inzet van techniek.”

Driessen gelooft dan ook in de zogeheten ‘systeemhoreca’. “Ofwel: zeer efficiënt ingerichte keukens en processen, gecombineerd met een herkenbare formule of onderscheidende uitstraling aan de voorkant.” Ook groeit vanuit de gast de behoefte aan fast casual. “Kwalitatief goed eten en drinken tegen een redelijke prijs. En in dit segment zijn ketens goed vertegenwoordigd.