Na tien keer eervol te zijn uitgereikt verandert de Karel de Vos Duurzaamheid Award van naam. De prijs voor de meest duurzame, toekomstgerichte innovatie heet voortaan 'Horecava Sustainability Award'.
Hoe het allemaal begon met de Horecava Innovation Award
In het magische jaar 1999 vroegen Horecava en RAI zich af: ‘hoe willen wij eigenlijk een nieuwe eeuw ingaan met het fenomeen Horeca Vakbeurs? De tijd dat standhouders hun producten en diensten tentoonstelden voor een vakpubliek dat elke jaar weer een bezoek bracht aan de beurs, leek voorbij. Exposanten wilden méér, bezoekers verwachten méér. Maar wat dan?’ Lastige vraag!
Ze gaven Karel de Vos – voormalig hoofdredacteur van Misset Horeca -, opdracht te komen met een plan van aanpak. Hij had in de jaren ’90 op de beursvloer letterlijk de camera’s gericht op het vakblad met zijn nieuwsteam, door dagelijks live Horecava Nieuwsshows te maken. Deze toevoeging bleek een populaire publiekstrekker, en ook standhouders en horeca-organisaties waren blij met dit levendige podium.
Als professioneel journalist was De Vos gewend om (lastige) vragen te stellen; zoals ‘wat zou je graag anders willen zien?’ Mensen weten hierop maar moeilijk antwoord te geven. Dus werd een enquête uitgezet met onder andere de volgende vragen: Waarvoor kom jij naar de beurs? Wat verwacht je en in hoeverre komen die verwachtingen uit? Bezoekers gaven aan dat ze vooral naar Horecava kwamen voor inspiratie, nieuwe producten en innovaties. Belangrijkste motivatie voor exposanten voor hun aanwezigheid op de beurs was, naast het leggen van nieuwe contacten, de mogelijkheid om hun nieuwste productinnovaties te showen. Eén en een is twee, zou je zeggen. Maar toch vonden die twee elkaar niet. Eye-opener was: bezoekende horecaondernemers vonden dat er vrijwel geen innovaties te zien waren, terwijl standhouders klaagden over een gebrek aan belangstelling voor hun noviteiten.
Hoe moest een Horecava-bezoeker ook weten waar een interessante innovatie te vinden was? Uit het beursoverzicht in vakbladen, of uit de beursgids dat meer een boekwerk was? Gericht op zoek gaan was in die tijd nog een flinke uitdaging.
Eureka: een wedstrijd
Karel de Vos, competitie-man in hart en nieren, kwam met het idee van een innovatie wedstrijd, waarbij fabrikanten en producenten hun nieuwste producten vóóraf aan de beurs konden insturen en pitchen. Om de inzendingen goed te kunnen beoordelen stelde hij een deskundige jury samen van mensen uit zijn netwerk; horeca-adviseurs en vakspecialisten, journalisten en vooral(!) mensen uit de praktijk; horecaondernemers, chefs en drankspecialisten. Aanvankelijk in drie categorieën: Food & Beverage, Equipment & Concepts en Interieur & Design. Later kwam daar Digital, Apps & Social Media bij.
Rondom de prijsuitreiking werd een hele show gebouwd, waaruit weer veel publiciteit voortkwam, met de nodige spin-offs voor de winnaars. De Horecava Innovation Award (HIA) groeide uit tot één van de meest begerenswaardige prijzen in het vak. Vele succesvolle innovaties stonden voor het eerst in de spotlights tijdens de HIA prijsuitreikingen. Innovatie werd gevierd!
Karel de Vos werd de eerste juryvoorzitter en hij zou dat blijven tot hij in 2012 op 53 jarige leeftijd plotseling overleed aan de gevolgen van hartfalen. Grote verslagenheid in de horeca. Hij was, en is tot op de dag van vandaag, gekend en geliefd bij vele vakgenoten. Hayk Simons nam de voorzittershamer met verve over en hij heeft na 10 jaar een voortvarende opvolger gevonden in Puck Wilbers.
Natúúrlijk duurzaam
Naast de criteria ‘Gastgerichtheid’, ‘Ondernemer Ondersteunend’ en niet te vergeten de ‘Geniet-factor’ hamerde Karel de Vos in zijn tijd al op duurzaamheid. De zorg voor een gezonde toekomst voor volgende generaties vond hij bijna een basisvoorwaarde. Toen hij overleed kwam Horecava met een mooi initiatief: een naar hem genoemde Award werd in het leven geroepen. Deze wisselprijs, de Springende Vos, werd voor het eerst uitgereikt in 2013. In de jury zaten toenmalig Horecava beursmanager Joke-Elise van der Wijngaard en Puck Kerkhoven, culinair journalist en Karels partner, zowel privé als zakelijk. Zonder plan vooraf vielen de winnaars stuk voor stuk onder de noemer Duurzaam. Reden om de naam geleidelijk te veranderden in Karel de Vos Duurzaamheid Award.
Zo bood de allereerste winnaar ‘The Foodiebag‘ een charmante oplossing voor de schrijnende voedselverspilling in restaurants en catering, in een tijd waarin vragen om een doggie-bag nog taboe was. De Bieterbal, winnaar uit 2016, is nog steeds ster-speler in het vegetarische snacksegment. En Kromkommer uit 2014 kon zichzelf wegens groot succes opheffen. Niemand haalt het nu nog in zijn hoofd haalt om ‘Gekke groenten’ weg te gooien. Zilte Glorie uit 2015 zette zeewier voor het eerst smakelijk op de kaart, verpakt in ravioli.
Benieuwd naar de alle winnaars van de afgelopen jaren? Bekijk ze onderaan het artikel!Horecava Sustainability Award
Een jury, bestaande uit Puck Kerkhoven (Redfox Media), Ellekari Klaasse (Circular Business Expert) en Frank Lindner (Foodwatch) gaat vanaf Horecava 2024 op zoek naar die echte gamechanger; baanbrekend, met uitzicht op een gezond rendement, goodwill kwekend en draagvlak creërend, uiteraard geproduceerd met respect voor mens, dier en planeet. Duurzaamheid krijgt een eigen competitie met nu naast de Horecava Innovation Award ook de Horecava Sustainabilty Award. Het zou Karel de Vos deugd hebben gedaan dat wij met deze veranderingen ‘zijn’ wedstrijd relevant houden voor een nieuwe generatie horecaondernemers en leveranciers.
Door: Puck KerkhovenMet dank aan Ellekari Klaasse, Frank Lindner en Anneke Lukkezen.