Een jaar geleden openden Pepijn Schmeink en Mathijs Huis in ’t Veld de eerste locatie van Jack Bean in Rotterdam. Met hun 100% plantaardige fast cuisine hebben zij zich tot doel gesteld om plantaardig eten meer mainstream te maken. SCOOPS sprak met de twee ondernemers over de lessen van hun eerste jaar en hun ambitie om uit te groeien tot een internationale keten.
Waarom zijn jullie Jack Bean gestart?
Pepijn: “In mijn vorige restaurants Dertien en De Eendracht heb ik mij gespecialiseerd in duurzaam koken. Het van kop tot staart verwerken van een dier, fermentatie van groenten, restverwerking van niet goed eetbare onderdelen van groente en vooral ook het werken met lokale ingrediënten. Na ruim 5 jaar wilde ik deze kennis inzetten om veel meer impact te maken. Samen met Mathijs hebben we vervolgens een concept ontwikkeld om met duurzaam fast food de grote massa te kunnen bereiken. Hierbij was het de enige logische keuze om ons volledig op planten te richten. Daar valt verreweg de meeste impact mee te behalen.”
Leg uit?
Mathijs: ”De wereldbevolking groeit naar 10 miljard bewoners in 2050. De enige manier om al deze monden duurzaam te voeden is met een dieet dat hoofdzakelijk uit planten bestaat. Het eten van meer planten en minder dierlijke eiwitten is voor een Nederlander bovendien de makkelijkste manier om impact te maken, veel toegankelijker dan een Tesla of zonnepanelen. Met Jack Bean willen we dit ook daadwerkelijk laagdrempelig en aantrekkelijk maken voor consumenten.”
Hoe doen jullie dat?
Mathijs: “Onze strategie is om op drukke locaties in grote steden restaurants te openen. De eerste hebben we in juni 2018 in Rotterdam geopend, recht tegenover Rotterdam Centraal. Door op zo’n drukke plek te gaan zitten, kunnen we heel goed mensen over de drempel trekken die normaal nooit een veganistisch restaurant zouden binnenlopen. Als deze mensen blij verrast over het lekkere eten het restaurant weer uit lopen, dan hebben wij ons doel bereikt.”
Hoe zorgen jullie dat het eten smaakvol is?
Pepijn: “Ik gebruik al mijn ervaring en technieken uit de afgelopen jaren om planten dezelfde smaken en structuren mee te geven die we aan vlees en zuivel zo waarderen. Denk aan roosteren, fermenteren en pekelen. Zo zorgen we dat onze gerechten rijk aan umami zijn.
Duurzaamheid is een belangrijk uitgangspunt voor jullie. Is veganistisch eten ook echt duurzaam?
Pepijn: “Goede vraag, daar ligt er helemaal aan waar de ingrediënten vandaan komen. Je ziet dat er juist vaak met ingrediënten wordt gewerkt die van de andere kant van de wereld worden ingevlogen. Denk aan avocado’s, kokos en cashewnoten. Dat is niet per se duurzamer dan lokaal vlees. Daarom kiezen wij ervoor om met lokale ingrediënten te werken, die wij bij onze boeren in de omgeving bestellen. Zo werken we samen met Landzicht Biologisch voor onze groenten en met Jeroen Klompe voor bonen, granen en aardappels uit de Hoeksche Waard.” Mathijs: “Daarnaast streven we ernaar om zo min mogelijk eetbaar voedsel weg te gooien, ook dat heeft een behoorlijke impact. We gebruiken de bonen die ’s avonds over zijn in de mix voor onze burger. Havermelk die over is van de cappuccino verwerken we in onze ijskoffie’s. En we werken uitsluitend met composteerbare verpakkingen.
Wat zijn jullie ambitie voor de komende jaren?
Mathijs: “We zijn op dit moment druk op zoek naar nieuwe locaties in de randstad. Uiteindelijk geloven wij erin dat we met Jack Bean in heel West-Europa een sterk merk kunnen neerzetten. Maar alles op zijn tijd, eerst zorgen dat we in Nederland succesvol van 1 naar 3 locaties groeien. Daar hebben we onze handen nu vol genoeg aan.”