Welke horeca hotspots van 2022 zijn nu al de moeite waard om te bezoeken als inspiratie voor je eigen zaak? Entree Magazine tipt 4 hotspots die het bezoeken waard zijn.
The Avocado Show, Leidschendam
Winkelwalhalla Westfield Mall of the Netherlands in Leidschendam is een nieuw horecaconcept rijker: The Avocado Show. Deze vestiging met tachtig zitplaatsen heeft de uitstraling van een kleurrijke patio, mede dankzij de roze bank, groene plantenwand, neon-verlichting en ‘colourblocks’. Oprichters Ron Simpson en Julien Zaal: “We zien veel kansen op locaties waar restaurants geïntegreerd zijn tussen andere bedrijven en horeca. In die ontwikkeling willen we voorop gaan.” The Avocado Show begon in 2017 met een locatie in Amsterdam. Inmiddels zijn er meerdere vestigingen in de hoofdstad, maar ook in Londen, Madrid en Brussel. Straks zijn Stuttgart en Parijs aan de beurt. De locaties in Nederland en Brussel zijn in eigen beheer, de rest heeft franchisenemers. Er zijn nog 21 nieuwe franchiselocaties getekend. De uitbreiding wordt mogelijk gemaakt door een kapitaalinjectie van Shawn Harris en haar investeringsfirma Orange Wings. Naast de restaurants heeft The Avocado Show to go-locaties, een eigen merchandise-lijn en avocado fries.
Design: Aces of Space | Bovenste foto: WMON
Putaine, Rotterdam
Rotterdam heeft sinds kort een drijvend restaurant waar later nog een zwembad bij komt. Putaine bevindt zich in Floating Office Rotterdam, een groot duurzaam drijvend kantoorgebouw dat in mei werd geopend. Eigenaren van Putaine zijn Eva Eekman en Michael Schook, die ook restaurant Héroine in Rotterdam runnen. Eekman: “We wilden graag een andere uitstraling dan bij Héroine. Een beetje disco, poppy en Miami Vice-achtig. Je vindt hier veel roze en blauw en verschillende soorten stoelen, en vooral de grote open keuken, de lage ruime bar en het kunstwerk van rietjes gemaakt door ontwerpstudio Rotganzen zijn echte eyecatchers. Op de kaart staan zo’n dertig kleinere gerechtjes.” De naam Putaine is een knipoog naar de Rijnhavenbrug. In de volksmond wordt deze ook wel de Hoerenloper genoemd, dat verwijst naar het vroegere Red Light District in de wijk Katendrecht. “Met de verzonnen -e erachter vonden we het net iets mooier en vriendelijker klinken”, besluit Eekman.
Helling 7, Amsterdam
Begin november opende Helling 7 aan het IJ in Amsterdam. Het restaurant ligt op een helling en is circulair gebouwd van oude materialen van de werf. Zo is de houten vloer gemaakt van een voormalig scheepsdek. Het restaurant heeft een open keuken en chefs (Carl Gast, Dirk Mooren en Steve Kost) koken er op een open kachel. De cocktailkaart heeft een nautisch thema en is samengesteld door Tim Lefevre, van cocktailbar Door74 in Amsterdam. Mede-eigenaar Daan Bonsen, ook bekend van Café Panache in Amsterdam: “In de zomer voegen we nog een extra eventruimte toe en komt er een invulling voor de enorme buitenruimte onder de helling.” Bonsen bedacht met bouwbedrijf Maverick Bouw en eventbureau Apenkooi Events het concept. “Scheepsbouwconcern Damen Shipyard schreef eind 2019 een pitch uit om het laatste stukje NDSM-werf wat nog in gebruik is meer zichtbaar te maken. Daar schreven wij dit winnende concept voor.”
Hotel Piet Hein Eek, Eindhoven
Designer Piet Hein Eek opende afgelopen herfst een eigen hotel op het terrein Strijp-R in Eindhoven. Het hotel is te vinden in de oude Philips-fabriek uit de jaren vijftig. Dit is ook de plek waar Eek al jarenlang zijn werkplaats, galerieruimte, conceptstore en grandcafé heeft. Met de toevoeging van het hotel wil hij een ‘totaalbeleving’ bieden. De dertien kamers, allemaal op de derde etage, zijn ontworpen door onder andere Daniel Ruanova, Bert Teunissen, Sjimmie Veenhuis, Gabriel Roca, Willem van den Hoed, Marc Mulders en Piet Hein Eek zelf (kamer 10). Op de tweede etage vinden gasten de lobby en een nieuw restaurant. De al bestaande Wonderkamer, een ruimte met kunstwerken inclusief de kamer Nachtwacht, verhuisde van de derde naar de tweede etage. Opvallend is verder de nieuwe vergaderruimte. Daar hangen schilderijen die gemaakt zijn van afgedankte kantoorplanten en oude plastic zakken. De marshmallow-achtige betonnen wand is gemaakt van oud matrasschuim. De DAKBAR is in de liftkamer op de vierde verdieping.