Biermerk Grolsch gaat CO2-neutraal: de brouwerij moet in 2025 alle ingezette energie op duurzame wijze kunnen opwekken. Grolsch zal daarmee de eerste bierfabrikant van Nederland zijn die deze werkwijze hanteert.
Grolsch x Twence
Dit jaar legt het Nederlandse biermerk officieel de ondergrondse leiding aan, die afvalverwerkerij en energieleverancier Twence gebruikt voor aanlevering van duurzame warmte. Deze duurzame vorm van warmtelevering reduceert de CO2-emissie van de Koninklijke Grolsch met 72% (5.500 ton) per jaar. Dit staat ongeveer gelijk aan de hoeveelheid uitstoot van zo’n 1.800 Nederlandse huishoudens per jaar.
Koert van ’t Hof, Corporate Affairs Director bij Koninklijke Grolsch, is trots op de plannen: “Bij Grolsch blijven we onverminderd werken aan onze duurzame ambitie. De afgelopen twee jaar waren door de pandemie niet makkelijk, toch hebben we onze ambitie als het gaat om duurzaam ondernemen nooit losgelaten.”
Gerecycled plastic, karton en alcoholvrij bier
Het is te merken dat Grolsch nog heel wat in ‘t biervat heeft, als het gaat om duurzaam ondernemen. Grolsch introduceerde eerder al de TopClip blikverpakking en de vergunningen voor de duurzame warmtelevering, nam afscheid van kartonnen draagtrays en schakelde 100% over op herbruikbare draagtrays van gerecycled plastic.
Bovendien is de hoeveelheid gerecycled blikfolie gestegen naar ruim zeventig procent en 49% van al het palletfolie bestaat inmiddels uit gerecycled plastic. Ook startte Grolsch een pilot waarin het ‘piepschuim’ in de exportcontainers vervangen werd door karton – met veelbelovende eerste resultaten.
Ook veelbelovend: de campagne van Grolsch over alcoholvrij bier. Met behulp van commercials op tv en diverse online content brengt Grolsch haar volledige range 0.0 bieren onder de aandacht. Deze beweging haakt in op een grotere trend van no- en low-alcoholische dranken.
Een groene toekomst
Grolsch staat gelukkig niet alleen voor een groene toekomst. Marc Kapteijn, directeur Twence: “Warm water van Twence is goed inzetbaar voor industriële proceswarmte en verwarming van gebouwen. De warmte produceren wij uit biomassa en is daarmee volledig groen opgewekt. Samen met Grolsch leveren we een bijdrage aan een volledig CO2-neutrale omgeving en zetten we een volgende stap in de regionale bedrijfsverduurzaming.”
Grolsch’ streven is om medio 2022 gebruik te kunnen maken van de warmte van Twence.