Laten zien wat er al mogelijk is met persoonlijke voeding en gezondheid. Dat was het doel van een uniek diner dat plaatsvond bij Koppert Cress. Van tevoren is het DNA van de gasten getest. Iedereen kreeg op de avond zelf een ander menu voorgeschoteld, helemaal afgestemd op hun unieke metabolisme. Terugkijkend op een hele geslaagde avond waarin mensen echt een kijkje in de toekomst hebben gekregen.
Het diner werd georganiseerd door vers+, waarvan Koppert Cress een kartrekker is. Verse groente speelt nog nauwelijks een rol in de ontwikkeling van gepersonaliseerde voeding en gezondheid. Dat komt onder andere doordat onvoldoende bekend is welke nutriënten in welke hoeveelheid aanwezig zijn in welke groente. Ook in andere situaties en in andere sectoren is gezondheid gebaat bij meer kennis over wat vers inhoudt, bijvoorbeeld in de bedrijfscatering of institutionele markt.
© Verkijk
De kracht van verse groenten
Daarom startte een aantal bedrijven in de tuinbouw met vers+. Samen willen zij betrouwbaar inzichtelijk maken welke nutriënten in welke groente zitten, én die groente beschikbaar maken. Daarvoor ontwikkelt vers+ onder meer een platform met data en kennis over die nutriënten. Deze database kan door partners gebruikt worden voor het ontwikkelen van gezonde voedingsconcepten. Vers+ laat zien welke kansen er liggen voor pioniers in voeding en gezondheid. De initiatiefnemers van vers+ zijn overtuigd van de kracht van verse groenten en fruit. Ze werken toe naar een onafhankelijk onderzoeksinstituut waarmee ze de wetenschappelijke basis leggen om de gezondheidseffecten van nutriënten in gewassen te bewijzen. Om die pioniers in het veld te inspireren is dit diner georganiseerd. En ja, daarvoor kregen de mensen een ongebruikelijke uitnodiging: een DNA-kit.
Een persoonlijke menukaart
Hutten runt bedrijfsrestaurant bij Koppert Cress, Rob&Bob. Chef-kok is Robert van Kruijssen. Hij volgde hij een opleiding voeding en toxicologie en is gespecialiseerd in nutriënten. Samen met Mart Kuipers, productontwikkelaar bij Hutten en in opleiding tot voedingsmiddelentechnoloog, ontwikkelde hij de recepturen. Hutten heeft meegedacht bij de uitvoering en zijn gezamenlijk tot een mooi menu gekomen. In totaal waren er negen varianten: de drie macronutriënten kwamen in drie verschillende verhoudingen in de gerechten terug. Het was dus spannend op de avond zelf, want iedereen kreeg de gerechten in andere combinaties. Voor elke gast was er een persoonlijk kaartje en daarop stond ook welke vitamines en mineralen zij nodig hebben.’