Meer dan 530 verschillende bieren worden donderdag in Rotterdam kritisch geproefd voor de jaarlijkse bierwedstrijd Dutch Beer Challenge.
Meer dan 530 verschillende bieren worden donderdag in Rotterdam kritisch geproefd voor de jaarlijkse bierwedstrijd Dutch Beer Challenge. Dat zijn ruim honderd meer bierinzendingen dan vorig jaar.
Voor de wedstrijd hebben zowel grote als kleine Nederlandse brouwers hun beste bieren ingestuurd. Ongeveer 70 brouwerijen doen mee. Nederland heeft iets meer dan 800 brouwers, volgens cijfers van de Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur.
De ingestuurde bieren worden donderdag geproefd door een team van onafhankelijke experts, laat wedstrijddirecteur en mede-organisator Luc de Raedemaeker aan het ANP weten. Later, op 12 mei, vindt de prijsuitreiking plaats, waarschijnlijk online. “Toch hopen we dat de coronamaatregelen het toelaten om een klein feestje te kunnen geven voor de winnaars, tegen die tijd”, zegt De Raedemaeker.
Kleine brouwerijen
De Dutch Beer Challenge is in 2014 in het leven geroepen en ontstond tijdens de jurering voor de meer internationaal gerichte Brussels Beer Challenge. Een aantal van de juryleden wilden Nederlands bier in de horeca eens goed op een voetstuk te zetten. “In de horeca denkt men eerst altijd aan wijn en daarna aan bier. Wij willen een positieve vibe creëren rond Nederlands bier. Bier is een even mooi product als wijn.”
Dat er grote én kleine brouwerijen meedoen, betekent lang niet automatisch dat de grote spelers winnen, vertelt De Raedemaeker. In 2016 won de kleine Amsterdamse brouwerij Bruut met hun trippelbiertje Gajes de Dutch Beer Challenge. “Dat was tot dan toe een nog zeer onbekende kleine brouwer. Het winnen van de challenge heeft hun veel bekendheid in de horeca opgeleverd. Kwaliteit heeft dus niets met de grootte te maken.”
Het bier met het hoogste aantal punten wordt ‘Het Beste Bier van Nederland’ en krijgt daarbij de zogenoemde Mitra Award. Drankenspeciaalzaak Mitra is namelijk de hoofdsponsor van het evenement. De organisator vertelt verder dat ook bieren die niet in de prijzen vallen een uitgebreid feedbackrapport meekrijgen van de jury, zodat de brouwer kan groeien en de kwaliteit alleen maar beter wordt. “Zeker in de omstandigheden van het afgelopen jaar kunnen brouwers en horecaondernemers wel wat positieve energie gebruiken”, aldus De Raedemaeker.