Winnaar Green Chefs Hat 2024
Food en Wine Wedstrijden Gastronomisch Gilde

Restaurant de Vijf Seizoenen uit België wint Green Chefs Hat

Aangeboden door: Horecava
dinsdag, 24 september 2024

Op dinsdag 24 september streden vier teams uit Nederland en België tijdens Gastvrij Roterdam om de winst van de prestigieuze Green Chefs Hat. De Green Chefs Hat is dé pure plant kookwedstrijd die het Gastronomisch Gilde organiseert in samenwerking met We’re Smart. De finale in Rotterdam was de tweede editie van deze wedstrijd waarvan de voorrondes gehouden zijn tijdens Horecava 2024.  Broer en zus Jonas en Laurence Haegeman van Restaurant de Vijf Seizoenen uit het Belgische Brakel namen de felbegeerde bokaal mee naar huis. Extra bijzonder is dat dit de eerste kookwedstrijd was waar zij aan deelnamen!

De jury bestond uit founder van We’re Smart, Frank Fol, Luc Kusters (Bolenius* & 5 Radijzen) en Lieven Lootens (’t Aards Paradijs, 5 Radijzen). De jury was onder de indruk van het niveau van alle teams. “De jury was erg onder de indruk van alle teams, er kwamen mooie smaken op het bord, de deelnemers waren enorm enthousiast en werkten fantastisch samen” aldus Frank Fol.

De deelnemers aan de finale waren:

  • Restaurant De Vijf Seizoenen (winnaar)
  • Chef Róbert
  • Restaurant Nazka 
  • Kookatelier Op Oost

De deelnemers kregen deze finale te maken met een nieuw element. Normaliter is er een groot assortiment groenten en fruit beschikbaar voor de deelnemers. Dit jaar werd rekening gehouden met waste en het koken met de seizoenen, daarom kregen de deelnemers een vooraf samengesteld pakket waarin diverse groenten en fruit beschikbaar waren. Hiermee moesten de deelnemers hun gerechten bereiden. “Ook tijdens de wedstrijden moeten wij ons bewust zijn van thema’s als waste en de seizoenen. Daarom hebben we in overleg met onze partner HANOS Nederland besloten om deze boxen samen te stellen. Daarnaast moeten de deelnemers ontzettend creatief zijn om bijzondere en smaakvolle gerechten te bereiden waarbij ze opvallen bij de jury. Iedereen heeft dezelfde basis ingrediënten en het was een groot plezier om de diverse creaties langs te zien komen” aldus Waldrik Kremer en Bert van Manen van de Wedstrijd commissie van het Gastronomisch Gilde. 

Voorrondes Green Chefs Hat 2025

Vanaf 1 oktober opent de inschrijving voor de voorronde van de Green Chefs Hat 2025, die gehouden worden tijdens Horecava 2025 in januari. Houd hiervoor de social media kanalen van het Gastronomisch Gilde en We're Smart in de gaten.